Kerstmis 2017

Kerstmis 2017

Geschreven: 19 december 2017

Fijne Kerstdagen en een goed, gezond en liefdevol 2018!

 

Terugkijkend op 2017 zie ik veel positieve ontwikkelingen in de wereld van de fotografie: de technische mogelijkheden worden steeds interessanter. Denk bijvoorbeeld aan het steeds gevoeliger worden van de huidige sensoren, iso 25000 lijkt al standaard te gaan worden. Hiermee kun je met heel weinig licht fotograferen waardoor er geheel nieuwe beeldmogelijkheden ontstaan: nachtelijke landschappen bij volle maan, avond straatbeelden, sterrenhemels, en veel meer. Het is nog maar 15 jaar geleden dat iso 1000 de grens was in kleurenfotografie…

Ook de detaillering en scherpte van de huidige camera’s is enorm toegenomen: mijn eerste digitale spiegelreflex, de D1 van Nikon in 2000 produceerde een beeld van 2,7 MP. De MamiyaLeaf waarmee ik nu fotografeer heeft 80 MP en het nieuwste systeem van Phase One zelfs 101 MP; een enorme vooruitgang waarmee je foto’s kunt maken die zelfs bij een vergroting op 20 meter breed nog gedetailleerd en scherp zijn!

 

toenemende interesse in fotografie

Prachtig is het dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in fotografie: door de digitale ontwikkelingen is de drempel om te gaan fotograferen steeds lager geworden. Moest je vroeger 3 weken wachten voordat je een resultaat zag enk kon je aan de hand van de aantekeningen gemaakt bij de opname zien welk effect een bepaalde instelling op je foto had, kun je nu direct zien hoe de foto er uit ziet en en wat je moet aanpassen om deze nog mooier te maken. Je leert dus veel sneller en het plezier neemt daarom snel toe.

 

creativiteit

In de cursussen en workshops die ik geef ervaar ik het enthousiasme van de deelnemers. Aan de andere kant zie ik ook het “strijden” met de technische kanten, zoals diafragma, sluitertijd, iso, scherptediepte. Fotografie  is een combinatie van creativiteit en technische kennis en het blijkt dat dat een lastige combinatie is: creatieve mensen hebben vaak niets met techniek en technische mensen hebben een uitdaging aan de creatieve kant.

 

de wow-factor

En voor mij als professioneel fotograaf ervaar ik een groeiende belangstelling voor onderscheidende fotografie; fotografie voor websites, voor boeken, voor social media, voor interieurs. In de grote hoeveelheid beeld die beschikbaar is, ziet men steeds meer de meerwaarde voor foto’s met een wow-factor, foto’s die opvallen tussen de massa, foto’s waar je even stil bij blijft staan omdat ze opvallen. Opvallen door hoge kwaliteit, opvallen door de impact van de inhoud, opvallen door de weergegeven emotie, opvallen door de kracht van de schijnbare eenvoud.

 

Ook in 2018 ga ik door met mijn missie: de ogen en harten van de mensen openen voor de schoonheid van de wereld.

 

Ik wens u allen een prachtig fotografisch 2018, met onbeperkte mogelijkheden. Zowel technisch als creatief; met open oog en open hart. En bovenal wens ik u gezondheid, geluk en liefde.

 

Pim van der Maden

 

 Subscribe to our mailing list

* indicates required